A főzés kulcsa a megfelelő tervezés

Maga a főzés egy komplex művelet, aminek számos szakasza van és több folyamaton kell végigmennünk ahhoz, hogy az elképzelt étel eljusson hozzánk. Sokszor mondják azt, hogy a főzés kulcsa a megfelelő tervezésen alapszik, amiről rövidebben ejtünk pár szót mostani cikkünkben.
A főzés kulcsa a megfelelő tervezés

Konyhai munkafolyamat a bevásárlástól a tálalásig

Elmondhatjuk, hogy a konyhai munkafolyamatokat hat pontba sorolhatjuk, amik alapján szervezhetjük meg a főzést.

Tárolás

A legelső dolgunk, amit bevásárlás után végzünk, hogy a vásárolt élelmiszereket elpakoljuk helyük szerint vagy a hűtőnkbe, fagyasztóba vagy adott esetben a kamrába. Annak érdekében, hogy a cipekedés könnyebb legyen célszerű bejáratunkhoz közel elhelyezni a tároló részeket és a hűtőszekrényt, a legjobb, ha konyhaszekrényünk záró eleme az alábbiak közül valamelyik:

· szabadon álló hűtőszekrény,

· beépített hűtőszekrényt rejtő magas szekrény,

· egyéb tárolási célra szolgáló magas szekrény.

Előkészítés

Az előkészítés közé tartozik, hogy a különféle alapanyagokat kipakoljuk a hűtőből, tároló szekrényeinkből és kipakoljuk őket egy pultra. Az előkészítéshez szükségünk lesz egy pultra, ami körülbelül 60cm széles kell, hogy legyen.

Tisztítás, mosogatás

Konyhánkba mindenképp szükséges egy mosogató rész is, ahol könnyedén meg tudjuk mosni alapanyagainkat a főzéshez és étkezés után is nagyon hasznos, hiszen edényeinket is elmoshatjuk itt. Abban az esetben ha konyhánk kis méretű, ne dupla mosogatót építsünk be hiszen az rengeteg helyet foglalna el konyhánkból.

Előkészítés, feldolgozás

Miután megtisztítottuk az alapanyagainkat jöhet annak a feldolgozása. Mindenképp szükségünk van itt egy pultszakaszra, ahol felaprítjuk a hozzávalóinkat és előkészítjük azokat a főzéshez.

Főzés, sütés

Régebben előfordult, hogy a sütő és a főzőlap egy helyen voltak, de napjainkban nagy népszerűségnek örvendenek azok a sütők, amik magas szekrénybe vannak beépítve így nem kell a sütőhöz hajolgatnunk.

Tálalás

Majd ha megvagyunk a főzéssel, sütéssel is már csak az elkészült étel tálalása van vissza. A legjobb, ha a tálalásra is van egy külön pultunk, ám ez nem feltétlen szükséges.

Mire figyeljünk a konyha kialakítása során?

A konyha kialakítása során fontos praktikusság szempontjából, hogy a konyhaszekrény egyik végére kerüljön a hűtőszekrény és a tároló szekrény. Ezután következhet egy előkészítésre használt pult, aztán a mosogató, majd egy újabb pult a közvetlen főzés előtti feldolgozáshoz. Végül, de nem utolsó sroban jöhet majd a főzőlap, illetve az egyéb ételkészítési eszköz, ahol például az ipari tésztafőző használata is megoldott, aztán a tálalásra szolgáló pult.

Munkaháromszög szabály

Érdemes még a főzés során figyelembe tartanunk az úgynevezett konyhai munkaháromszög-et is, ami a konyhai folyamatokat képzi le, a hűtőnek, főzőlapnak és a mosogatónak a hármasa.

Ezek kívül egyes folyamatokat is szimbolizálnak:

· Hűtő: tárolás

· Mosogató: tisztítás, előkészítés

· Főzőlap: főzés, tálalás

A konyhánknak az elrendezése, akkor számít ideálisnak ha munkaháromszögünk megvalósul, és konyhánk alaprajzán kirajzolódik egy háromszög ezeket a pontokat összekötve.

Összegezve

A főzés tehát egy könnyed folyamattá is válhat, de megfelelően megtervezzük a konyhát, annak felépítését és az egyes folyamatokat is. Ebben a konyhai munka háromszöge igen sokat segíthet, akár otthoni téren is.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan kell kést élezni

Hogyan kell kést élezni

Minden konyha nélkülözhetetlen eszköze a kés, amelynek élessége elengedhetetlen a hatékony munkavégzéshez.

Ha vendégeket hívunk, készítsünk meleg színű tortát, mint amilyen a vörös bársonytorta

Ha vendégeket hívunk, készítsünk meleg színű tortát, mint amilyen a vörös bársonytorta

Az emberek a meleg színeket preferálják és ilyen színű ételeket is választanak elsősorban.

Kiss Mona - Az ünnepek mentes ételei könyv - gluténmentes receptek, tejmentes receptek, tojásmentes receptek, cukormentes receptek, élesztőmentes receptek, lisztkeverésmentes vegán receptek

Kiss Mona - Az ünnepek „mentes” ételei

Kiss Mona, a nem hétköznapi gasztroblogger „mentes” sorozatának második könyvében arra vállalkozik, hogy legfontosabb ünnepeink kedvelt és klasszikus ételeit, desszertjeit ne a hagyományos módokon készítse el.