Izgalmas koktélok

A koktélok sok esetben alkohol hozzáadásával készülnek, de természetesen, alkoholmentes koktélok is léteznek a palettán. A világon nagy népszerűségnek örvendenek a koktélok, különösen a Pina Colada, a Bloody Mary, a Mojito, az Aperol Spritz, a Margarita és a Manhattan koktél emelkedik ki a sorból, illetve az Old Fashioned koktélt kedvelik a legjobban az emberek.
Izgalmas koktélok

Kizárólag 18 éven felüliek figyelmébe!

A koktél, vagy a cocktail szó nem mindig az alkoholos italt jelentette. Régebben a rövid farkú lovakat hívták így. Az első, a koktéllal, mint itallal kapcsolatos definíció, 1806-ban került lejegyzésre. Olyan serkentő szeszes italként írták le, amely cukrot és keserűlikőrt is tartalmaz. Hazánkban elsőként egy magyar író könyvében jelent meg a koktél kifejezés. Az 1930-as években próbálták a szót magyarosítani – gyöngyital –, de nem terjedt el, így feledésbe is merült.

A koktélok Amerikában a szesztilalom idején nagy népszerűségnek örvendtek. Whisky helyett, gint használtak, mivel ehhez az italhoz könnyebben és egyszerűbben hozzá lehetett férni. A koktélokat nem mindig kiváló minőségű szeszes italokból készítették, így gyakran édes ízekkel nyomták el a nem éppen legkiválóbb minőségű alkoholok illatát és ízét.

A koktélok népszerűsége néhány éven keresztül csökkent, majd amikor a vodka berobbant a piacra a ’80-a években, ismét felszálló ágban volt. A cikkben néhány remek koktélt mutatunk be. Olyan koktélokat, amelyek jól tudnak esni a hideg téli estéken.

Vérnarancsos bourbon koktél

Ez a koktélt bourbont, vérnarancs levet, cukorszirupot, citromlevet és frissen facsart lime levet tartalmaz. Díszítésként pedig használhatunk koktél cseresznyét. Télen, nagyon sok citrusos déli gyümölcs áll a rendelkezésünkre, amely gyümölcsöket a Földközi - tenger vidékén a napfény érlel ízletesre, illatosra, zamatosra. Ezekből a citrusos gyümölcsökből aztán remek téli koktélokat készíthetünk, akár alkoholosat, akár alkoholmenteset.

A vérnarancs egy bíborszínű gyümölcs, amely tökéletes alkotóeleme lehet a téli koktéloknak, nem csak a színe, hanem a finom íze miatt is. A vérnarancs íze nagyszerűen harmonizál a bourbon finom ízével. A vérnarancs és a borbon azért is remek párosítás, mivel felszínre hozza a bourbon természetes édességét. Az egyensúly megteremtése érdekében pedig néhány csepp citromlevet és lime levet adhatunk a koktélhoz, így az ízek aránya tökéletessé válik.

Pisztáciás whisky koktél

A pisztácia az egyik legegészségesebb táplálék a világon, hiszen tele van értékes antioxidánsokkal és nagyon sok rostot is tartalmaz. Egyes koktélokhoz is kiváló alapanyag, hiszen sokféle alkohol ízével remek párost és harmóniát alkot. Pisztácia szirupot készen is lehet vásárolni, például, ha az iDrinks webáruház oldalára kattintasz.

A koktél alapja a moonshine whisky, amely ital Amerikában az 1800-as évek elején született, és amelyet illegális bevándorlók készítettek. S hogy le ne bukjanak éjszaka, holdvilágnál készült a whisky, innen is ered az elnevezése. Az alapanyag főleg a kukorica volt, azaz egy gabonapálinkáról van szó.

A pisztácia koktél alapja tehát a moonshine whisky. A koktélt sokféleképpen készítik. Tartalmazhat eszpresszó kávét, keserű likőrt, tojást, citromlevet, pisztácia szirupot.

Kakukkfüves moonshine whisky koktél

A korábban említett moonshine whisky sok koktél alapja. Különböző fűszernövények, különböző karakteres jellegét hozzák a felszínre ennek a gabonaitalnak. Ennek az italnak az alapja a kakukkfű szirup, amelyet egyszerűen mi is elkészíthetünk cukor, víz és kakukkfű hozzáadásával. A whisky fűszerességével, a kakukkfű szirup édessége remek párost alkot. A kakukkfüves whisky koktélban a gyógynövény frissessége is felszínre kerül.

Citromos japán whisky koktél

A japánok több mint 200 éve készítik a saját whiskyjüket. Íze vetekszik a skót whisky ízével, azaz nem marad le mögötte. Koktél alapnak is kiváló. A citromos japán whisky koktél is sokféle összetevőt tartalmazhat. Ez a whisky jól harmonizál a citrom, a narancs ízével, a grenadine sziruppal és akár még gyömbérsört is adhatunk a koktélunkhoz.

Képek forrása: Pinterest

Kapcsolódó cikkek

Omlett, frittata, rántotta – de mi a különbség?

Omlett, frittata, rántotta – de mi a különbség?

Reggelizz úgy, mint egy király, tartja a mondás.

Ha nem akarsz lemondani a gyorséttermi ételekről, egyél egészséges hamburgert

Ha nem akarsz lemondani a gyorséttermi ételekről, egyél egészséges hamburgert

Ha szereted a hamburgert és nem akarsz arról lemondani, készíts egészséges burgereket.

Kiss Mona - Az ünnepek mentes ételei könyv - gluténmentes receptek, tejmentes receptek, tojásmentes receptek, cukormentes receptek, élesztőmentes receptek, lisztkeverésmentes vegán receptek

Kiss Mona - Az ünnepek „mentes” ételei

Kiss Mona, a nem hétköznapi gasztroblogger „mentes” sorozatának második könyvében arra vállalkozik, hogy legfontosabb ünnepeink kedvelt és klasszikus ételeit, desszertjeit ne a hagyományos módokon készítse el.