Ha nem akarsz lemondani a gyorséttermi ételekről, egyél egészséges hamburgert

A hamburger tipikus gyorséttermi étel, ami nem éppen az egészséges kategóriába tartozik. De mit is kell tudnunk erről az ételről? Egyáltalán miért és mikortól nevezik ezt az ételt hamburgernek? A hamburger keletkezéhez nem pusztán Amerikát lehet kötni, hanem Ázsiának és Európának is köze van ennek az ételnek a létrejöttében.
Ha nem akarsz lemondani a gyorséttermi ételekről, egyél egészséges hamburgert

Már a tatárok is fogyasztottak nyers, fűszerezett húst, ami aztán a német városokba is eljutott és egész Európában elterjedt. Zsömlét először Németországban és Ausztriában sütöttek először, majd az Egyesült Államokba került ez az étel. New Yorkban kapta először a hamburg steak elnevezést. Itt készítettek először hamburgerhez hasonlatos ételt, amihez a darált húst Hamburgból szállították, innen is az elnevezés.

A hamburgerbe kezdetben csak marhahúspogácsákat sütöttek, később azonban megjelentek azok a burgerek, amelyek halat, pulykát, zöldséget tartalmaztak. A hamburgereknek ezek a lightosabb változatai, mivel az eredeti hamburgerek magas zsír - és sótartalommal bírnak. Főleg, ha valaki még sült burgonyát is fogyaszt és kólát is iszik mellé. Ma már egyre népszerűbbek a zöldséges, azaz a veggie burgerek, amelyek javarészt csak egészséges hozzávalókat tartalmaznak. A cikkben ilyen recepteket mutatunk be.

Salátaburger ínyenceknek

A salátaburger nem éppen csak egészséges hozzávalókat tartalmaz, hiszen az alapként szolgáló marhahúspogácsa is megtalálható benne, viszont a zsömlét, salátalevelekkel helyettesítjük, így ez némileg ellensúlyozza a hamburger zsír - és sótartalmát, azaz valamennyit teszünk az egészségünkért, ha így készítjük el a hamburgerünket.

Hozzávalók:

· marhahúspogácsa vagy darát marhahús (készen, vagy te is elkészítheted)

· saláta levelek

· só, bors

· fokhagyma

· sajt

· worchester szósz

· ketchup

· mustár

· paradicsom

· hagyma

Elkészítése:

Gyúrd össze alaposan a darált marhahúst, a fokhagymát, a fűszereket és a worchester szószt, majd tedd a hűtőbe 2-3 órát. Ezt követően készíts a fűszeres húsból pogácsákat és süsd ki azokat. Az utolsó húsforgatásnál rakj a húspogácsákra egy-egy szelet sajtot, hogy kissé megolvadjon. Majd állítsd össze a salátaleveles hamburgert.

Vegán hamburger fekete babbal

A vegák és a vegetáriánusok körében nagyon népszerű a fekete babos hamburger, merthogy ez a hamburger egyáltalán nem tartalmaz húst.

A vegán húspogácsa hozzávalói:

· 1-1 ½ csésze megfőzött vagy konzerv fekete bab

· 2-3 evőkanál olívaolaj

· 2-3 szelet teljes kiőrlésű kenyér

· 1 kis fej hagyma apróra vágva

· 2.3 gerezd fokhagyma lereszelve

· só, bors

· egy kevés liszt

A többi hozzávaló:

· egészséges lisztből készült buci vagy salátalevél

· paradicsom

· hagyma

· egyéb kedvenc hozzávalók

Elkészítése:

Először is mixeld le a babot. Majd öntsd a serpenyőbe az olíva olajat és pirítsd meg azon a kétféle hagymát. Majd add hozzá a babot, a kenyérszeleteket (csak a belsejüket) és a fűszereket. Végül add hozzá a lisztet. Keverd alaposan össze, majd hagyd kihűlni a masszát. Készíts húspogácsákat és olíva olajon süsd meg a babpogácsa mindkét oldalát. Ezután állíts össze a vegaburgert és fogyaszd azt el.

Csirkeburger avokádó salsával

A hamburger még akkor is egészséges lehet, ha nem marhahússal, hanem sovány hússal, például csirkével készítjük. A húspogácsa ez esetben darált csirkehúsból készül, amelyet a lime és koriander teszi azt különlegessé. A csirkeburger ugyanúgy készül, mint bármely más húspogácsa. Ezt az ételt az avokádó salsa varázsolja pikánssá, amelyet szintén nagyon egyszerűen elkészíthetünk.

Avokádó salsa hozzávalói:

· 1 nagy, érett avokádó kockára vágva

· 2 közepes paradicsom

· 1 közepes fej kockára vágott vöröshagyma

· 2-3 gerezd fokhagyma

· fél csokor apróra vágott friss koriander

· fél lime

· ízlés szerint só és bors

· olívaolaj

Elkészítése:

Dinszteljük meg az olíva olajon a hagymát és a fokhagymát. Majd add hozzá a feldarabolt paradicsomot és a kisebb darabokra vágott koriandert. Majd jöhet a meghámozott, felkockázott avokádó. Végezetül add hozzá a sót, a borsot és a lime frissen facsart levét.

Képek forrása: Pinterest

Kapcsolódó cikkek

Izgalmas koktélok

Izgalmas koktélok

Hoztunk néhány koktélötletet.

Konyhatündérek táborban – Nyári főzőtábor gyerekeknek

Konyhatündérek táborban – Nyári főzőtábor gyerekeknek

„Az vagy, amit megeszel”. Az először a német filozófus, Feuerbach által használt kifejezés az idők során az egészségtudatos táplálkozás mottójává vált.

Borászati kiegészítők, nemcsak borászoknak kifejlesztve

Borászati kiegészítők, nemcsak borászoknak kifejlesztve

Szeretne végre otthon is minőségi italokat fogyasztani? Ehhez azonban szüksége lesz az alábbi prémium borászati kiegészítőkre. Nézzük őket!