Ha nem akarsz lemondani a gyorséttermi ételekről, egyél egészséges hamburgert

A hamburger tipikus gyorséttermi étel, ami nem éppen az egészséges kategóriába tartozik. De mit is kell tudnunk erről az ételről? Egyáltalán miért és mikortól nevezik ezt az ételt hamburgernek? A hamburger keletkezéhez nem pusztán Amerikát lehet kötni, hanem Ázsiának és Európának is köze van ennek az ételnek a létrejöttében.
Ha nem akarsz lemondani a gyorséttermi ételekről, egyél egészséges hamburgert

Már a tatárok is fogyasztottak nyers, fűszerezett húst, ami aztán a német városokba is eljutott és egész Európában elterjedt. Zsömlét először Németországban és Ausztriában sütöttek először, majd az Egyesült Államokba került ez az étel. New Yorkban kapta először a hamburg steak elnevezést. Itt készítettek először hamburgerhez hasonlatos ételt, amihez a darált húst Hamburgból szállították, innen is az elnevezés.

A hamburgerbe kezdetben csak marhahúspogácsákat sütöttek, később azonban megjelentek azok a burgerek, amelyek halat, pulykát, zöldséget tartalmaztak. A hamburgereknek ezek a lightosabb változatai, mivel az eredeti hamburgerek magas zsír - és sótartalommal bírnak. Főleg, ha valaki még sült burgonyát is fogyaszt és kólát is iszik mellé. Ma már egyre népszerűbbek a zöldséges, azaz a veggie burgerek, amelyek javarészt csak egészséges hozzávalókat tartalmaznak. A cikkben ilyen recepteket mutatunk be.

Salátaburger ínyenceknek

A salátaburger nem éppen csak egészséges hozzávalókat tartalmaz, hiszen az alapként szolgáló marhahúspogácsa is megtalálható benne, viszont a zsömlét, salátalevelekkel helyettesítjük, így ez némileg ellensúlyozza a hamburger zsír - és sótartalmát, azaz valamennyit teszünk az egészségünkért, ha így készítjük el a hamburgerünket.

Hozzávalók:

· marhahúspogácsa vagy darát marhahús (készen, vagy te is elkészítheted)

· saláta levelek

· só, bors

· fokhagyma

· sajt

· worchester szósz

· ketchup

· mustár

· paradicsom

· hagyma

Elkészítése:

Gyúrd össze alaposan a darált marhahúst, a fokhagymát, a fűszereket és a worchester szószt, majd tedd a hűtőbe 2-3 órát. Ezt követően készíts a fűszeres húsból pogácsákat és süsd ki azokat. Az utolsó húsforgatásnál rakj a húspogácsákra egy-egy szelet sajtot, hogy kissé megolvadjon. Majd állítsd össze a salátaleveles hamburgert.

Vegán hamburger fekete babbal

A vegák és a vegetáriánusok körében nagyon népszerű a fekete babos hamburger, merthogy ez a hamburger egyáltalán nem tartalmaz húst.

A vegán húspogácsa hozzávalói:

· 1-1 ½ csésze megfőzött vagy konzerv fekete bab

· 2-3 evőkanál olívaolaj

· 2-3 szelet teljes kiőrlésű kenyér

· 1 kis fej hagyma apróra vágva

· 2.3 gerezd fokhagyma lereszelve

· só, bors

· egy kevés liszt

A többi hozzávaló:

· egészséges lisztből készült buci vagy salátalevél

· paradicsom

· hagyma

· egyéb kedvenc hozzávalók

Elkészítése:

Először is mixeld le a babot. Majd öntsd a serpenyőbe az olíva olajat és pirítsd meg azon a kétféle hagymát. Majd add hozzá a babot, a kenyérszeleteket (csak a belsejüket) és a fűszereket. Végül add hozzá a lisztet. Keverd alaposan össze, majd hagyd kihűlni a masszát. Készíts húspogácsákat és olíva olajon süsd meg a babpogácsa mindkét oldalát. Ezután állíts össze a vegaburgert és fogyaszd azt el.

Csirkeburger avokádó salsával

A hamburger még akkor is egészséges lehet, ha nem marhahússal, hanem sovány hússal, például csirkével készítjük. A húspogácsa ez esetben darált csirkehúsból készül, amelyet a lime és koriander teszi azt különlegessé. A csirkeburger ugyanúgy készül, mint bármely más húspogácsa. Ezt az ételt az avokádó salsa varázsolja pikánssá, amelyet szintén nagyon egyszerűen elkészíthetünk.

Avokádó salsa hozzávalói:

· 1 nagy, érett avokádó kockára vágva

· 2 közepes paradicsom

· 1 közepes fej kockára vágott vöröshagyma

· 2-3 gerezd fokhagyma

· fél csokor apróra vágott friss koriander

· fél lime

· ízlés szerint só és bors

· olívaolaj

Elkészítése:

Dinszteljük meg az olíva olajon a hagymát és a fokhagymát. Majd add hozzá a feldarabolt paradicsomot és a kisebb darabokra vágott koriandert. Majd jöhet a meghámozott, felkockázott avokádó. Végezetül add hozzá a sót, a borsot és a lime frissen facsart levét.

Képek forrása: Pinterest

Kapcsolódó cikkek

Érdekességek a jég világából - Kézműves jégkocka készül Budapesten

Érdekességek a jég világából - Kézműves jégkocka készül Budapesten

Nagyon sok olyan szakma létezik a világon, amelyről talán még nem is hallottunk. Ilyen a jegesember is, aki éttermeknek, bároknak szállít jeget.

Ha vendégeket hívunk, készítsünk meleg színű tortát, mint amilyen a vörös bársonytorta

Ha vendégeket hívunk, készítsünk meleg színű tortát, mint amilyen a vörös bársonytorta

Az emberek a meleg színeket preferálják és ilyen színű ételeket is választanak elsősorban.

Izgalmas koktélok a hideg, téli estékre

Izgalmas koktélok a hideg, téli estékre

A hideg, téli esténkre hoztunk néhány koktélötletet.