Ha nem akarsz lemondani a gyorséttermi ételekről, egyél egészséges hamburgert
Már a tatárok is fogyasztottak nyers, fűszerezett húst, ami aztán a német városokba is eljutott és egész Európában elterjedt. Zsömlét először Németországban és Ausztriában sütöttek először, majd az Egyesült Államokba került ez az étel. New Yorkban kapta először a hamburg steak elnevezést. Itt készítettek először hamburgerhez hasonlatos ételt, amihez a darált húst Hamburgból szállították, innen is az elnevezés.
A hamburgerbe kezdetben csak marhahúspogácsákat sütöttek, később azonban megjelentek azok a burgerek, amelyek halat, pulykát, zöldséget tartalmaztak. A hamburgereknek ezek a lightosabb változatai, mivel az eredeti hamburgerek magas zsír - és sótartalommal bírnak. Főleg, ha valaki még sült burgonyát is fogyaszt és kólát is iszik mellé. Ma már egyre népszerűbbek a zöldséges, azaz a veggie burgerek, amelyek javarészt csak egészséges hozzávalókat tartalmaznak. A cikkben ilyen recepteket mutatunk be.
Salátaburger ínyenceknek
A salátaburger nem éppen csak egészséges hozzávalókat tartalmaz, hiszen az alapként szolgáló marhahúspogácsa is megtalálható benne, viszont a zsömlét, salátalevelekkel helyettesítjük, így ez némileg ellensúlyozza a hamburger zsír - és sótartalmát, azaz valamennyit teszünk az egészségünkért, ha így készítjük el a hamburgerünket.
Hozzávalók:
· marhahúspogácsa vagy darát marhahús (készen, vagy te is elkészítheted)
· saláta levelek
· só, bors
· fokhagyma
· sajt
· worchester szósz
· ketchup
· mustár
· paradicsom
· hagyma
Elkészítése:
Gyúrd össze alaposan a darált marhahúst, a fokhagymát, a fűszereket és a worchester szószt, majd tedd a hűtőbe 2-3 órát. Ezt követően készíts a fűszeres húsból pogácsákat és süsd ki azokat. Az utolsó húsforgatásnál rakj a húspogácsákra egy-egy szelet sajtot, hogy kissé megolvadjon. Majd állítsd össze a salátaleveles hamburgert.
Vegán hamburger fekete babbal
A vegák és a vegetáriánusok körében nagyon népszerű a fekete babos hamburger, merthogy ez a hamburger egyáltalán nem tartalmaz húst.
A vegán húspogácsa hozzávalói:
· 1-1 ½ csésze megfőzött vagy konzerv fekete bab
· 2-3 evőkanál olívaolaj
· 2-3 szelet teljes kiőrlésű kenyér
· 1 kis fej hagyma apróra vágva
· 2.3 gerezd fokhagyma lereszelve
· só, bors
· egy kevés liszt
A többi hozzávaló:
· egészséges lisztből készült buci vagy salátalevél
· paradicsom
· hagyma
· egyéb kedvenc hozzávalók
Elkészítése:
Először is mixeld le a babot. Majd öntsd a serpenyőbe az olíva olajat és pirítsd meg azon a kétféle hagymát. Majd add hozzá a babot, a kenyérszeleteket (csak a belsejüket) és a fűszereket. Végül add hozzá a lisztet. Keverd alaposan össze, majd hagyd kihűlni a masszát. Készíts húspogácsákat és olíva olajon süsd meg a babpogácsa mindkét oldalát. Ezután állíts össze a vegaburgert és fogyaszd azt el.
Csirkeburger avokádó salsával
A hamburger még akkor is egészséges lehet, ha nem marhahússal, hanem sovány hússal, például csirkével készítjük. A húspogácsa ez esetben darált csirkehúsból készül, amelyet a lime és koriander teszi azt különlegessé. A csirkeburger ugyanúgy készül, mint bármely más húspogácsa. Ezt az ételt az avokádó salsa varázsolja pikánssá, amelyet szintén nagyon egyszerűen elkészíthetünk.
Avokádó salsa hozzávalói:
· 1 nagy, érett avokádó kockára vágva
· 2 közepes paradicsom
· 1 közepes fej kockára vágott vöröshagyma
· 2-3 gerezd fokhagyma
· fél csokor apróra vágott friss koriander
· fél lime
· ízlés szerint só és bors
· olívaolaj
Elkészítése:
Dinszteljük meg az olíva olajon a hagymát és a fokhagymát. Majd add hozzá a feldarabolt paradicsomot és a kisebb darabokra vágott koriandert. Majd jöhet a meghámozott, felkockázott avokádó. Végezetül add hozzá a sót, a borsot és a lime frissen facsart levét.
Képek forrása: Pinterest