Ha vendégeket hívunk, készítsünk meleg színű tortát, mint amilyen a vörös bársonytorta

A színeknek kiemelt szerepük van minden ember életében. Mindenre hatással vannak a színek. Az életünkre, a gondolkodásunkra, a tetteinkre és a hangulatunkra is. A színekkel még a pszichológia is foglalkozik. Nem véletlen, hogy egy-egy termék piacra dobása előtt a vállaltok kényesen ügyelnek arra, hogy milyen színű csomagolást kapjon a legújabb termék, hiszen ezen is múlik egy-egy termék sikere vagy kudarca.
Ha vendégeket hívunk, készítsünk meleg színű tortát, mint amilyen a vörös bársonytorta

A színek, az ételek és az emberek

Még az emberek étvágyára és táplálékválasztására is hatást gyakorolnak a színek. A kék szín például étvágycsökkentő hatással rendelkezik. Éppen ezért javasolják, hogy kék színű tányérból együnk, ha az a célunk, hogy lefogyjunk. Kutatások szerint akkor is kevesebb ételt fogyasztunk, ha a hűtőben kék fény világít. Valahogy elveszi ez a szín az étvágyunkat.

Az, hogy miért is van ilyen hatása a kék színnek, egyszerű a magyarázata. Kevés kék színű étel van a környezetünkben, hiszen jobbára a piros, a sárga és a zöld színek dominálnak. Más magyarázata is van annak, hogy egy – egy kék színű ételre pillantunk és akár még az étvágyunk is elmehet ettől. Régebben, amikor az ősemberek vadásztak és gyűjtögettek, akkor rendszerint a kék és lila színű bogyóktól mérgezést szenvedtek. Ezért ez reflexszerűen benne maradt az emberekben, hogy a kék színű táplálékok nem jó nekünk, talán még veszélyeket is hordoznak magukban.

Már a rómaiak is tudtak valamit

Már az ókori Rómában is hamar felismerték, hogy egyes táplálékok sokkal vonzóbbak, mint más ételek. Rájöttek, hogy mi a jó számukra, hogy mely ételek és italok étvágygerjesztőek, és melyektől tartózkodjanak. Persze ez nem tudatos cselekedet volt a részükről.

A tanulmányok arról is írnak, hogy az emberek szeretnek világosban, fény mellett enni, míg a sötétségben történő étkezés is rossz hatással van az étvágyra. Mivel a színeknek ereje van, és a fények más-más megvilágításba helyezhetnek egyes ételeket, így az éttermekben sem mindegy, hogy milyen fényforrást használnak a világos környezet megteremtésére. A legtöbb étteremben elsősorban a világosabb fényszíneket preferálják, hiszen ettől sokkal étvágygerjesztőbbnek tűnnek az ételek. Az éttermekben ritkán használnak hideg színeket, mint például a zöld, a kék és ibolya, míg előszeretettel világítanak meleg színekkel, mint amilyen a piros, a sárga vagy a narancs.

Egy kutatás során egy étteremben a színek hatását vizsgálták. A vendégek közül többen majdnem rosszul lettek, amikor a speciális fényeffekteket kikapcsolták és azt látták, hogy az előttük lévő burgonya zöld színű, míg a hús szeletek kék színben pompáztak. Az alkalmazott világítással az ételek normál színűek voltak, de a fények lekapcsolásával láthatóvá vált az ételek valódi színe, ami sok vizsgálati alanyt borzasztott el. Pedig az ételek tökéletesen voltak elkészítve és szervírozva, mindössze a színük nem volt a megszokott és természetes.

Vörös bársonytorta recept

Ha szeretnénk vendégeket hívni és nem akarjuk őket elrettenteni, akkor készítsünk egy szépséges vörös bársonytortát, amely nem csak ízletes, de már a látványa is leveszi őket a lábukról.

Hozzávalók a tortalaphoz:

· 2 csésze cukor

· 1 csésze növényi olaj

· 2 tojás

· 4 evőkanál vörös gyümölcsből préselt lé

· 1 evőkanál kakaópor

· ízlés szerint só

· 1 vanília rúd

· 2 és fél csésze liszt

· 1 csésze író (tej és citromlé, ecet keveréke is lehet)

· 1 evőkanál ecet

A máz hozzávalói:

· 40 dkg krémsajt

· ízlés szerint cukor

· 20 dkg puha vaj

· 1 vanília rúd

Elkészítése:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Bélelj ki egy tortaformát sütőpapírral.

Keverd össze az olajat, a tojást és a cukrot. Először add hozzá az egészhez a gyümölcslevet és a kakaóport, majd a vaníliarúd kikapargatott belsejét és a sót is. Majd keverd össze a lisztet és a szódabikarbónát és szép lassan add az első keverékhez a száraz hozzávalókat. Ezután jöhet az író és az ecet is. Amikor elkészültél, öntsd a masszát a tortaformába és süsd meg a sütőben. Ha kihűlt, vágd a tortát két – három lapra. Készítsd el a mázat, amelyet a máz hozzávalóiból csak ki kell kevergetni, majd a mázzal kend be a torta lapjait. Helyezd ismét egymásra azokat, és végül az egész tortát kend be mázzal. Díszítheted a tortát olyan gyümölccsel, amelyből a levet préselted.

Kapcsolódó cikkek

Ha vendégeket hívunk, készítsünk meleg színű tortát, mint amilyen a vörös bársonytorta

Ha vendégeket hívunk, készítsünk meleg színű tortát, mint amilyen a vörös bársonytorta

Az emberek a meleg színeket preferálják és ilyen színű ételeket is választanak elsősorban.

Izgalmas koktélok

Izgalmas koktélok

Hoztunk néhány koktélötletet.

Matcha tea keksz azoknak, akik az egészséget preferálják

Matcha tea keksz azoknak, akik az egészséget preferálják

Előnézeti leírás: Ha kedveled az egészséges életmódot, készíts matcha porból kekszet.