Ha vendégeket hívunk, készítsünk meleg színű tortát, mint amilyen a vörös bársonytorta

A színeknek kiemelt szerepük van minden ember életében. Mindenre hatással vannak a színek. Az életünkre, a gondolkodásunkra, a tetteinkre és a hangulatunkra is. A színekkel még a pszichológia is foglalkozik. Nem véletlen, hogy egy-egy termék piacra dobása előtt a vállaltok kényesen ügyelnek arra, hogy milyen színű csomagolást kapjon a legújabb termék, hiszen ezen is múlik egy-egy termék sikere vagy kudarca.
Ha vendégeket hívunk, készítsünk meleg színű tortát, mint amilyen a vörös bársonytorta

A színek, az ételek és az emberek

Még az emberek étvágyára és táplálékválasztására is hatást gyakorolnak a színek. A kék szín például étvágycsökkentő hatással rendelkezik. Éppen ezért javasolják, hogy kék színű tányérból együnk, ha az a célunk, hogy lefogyjunk. Kutatások szerint akkor is kevesebb ételt fogyasztunk, ha a hűtőben kék fény világít. Valahogy elveszi ez a szín az étvágyunkat.

Az, hogy miért is van ilyen hatása a kék színnek, egyszerű a magyarázata. Kevés kék színű étel van a környezetünkben, hiszen jobbára a piros, a sárga és a zöld színek dominálnak. Más magyarázata is van annak, hogy egy – egy kék színű ételre pillantunk és akár még az étvágyunk is elmehet ettől. Régebben, amikor az ősemberek vadásztak és gyűjtögettek, akkor rendszerint a kék és lila színű bogyóktól mérgezést szenvedtek. Ezért ez reflexszerűen benne maradt az emberekben, hogy a kék színű táplálékok nem jó nekünk, talán még veszélyeket is hordoznak magukban.

Már a rómaiak is tudtak valamit

Már az ókori Rómában is hamar felismerték, hogy egyes táplálékok sokkal vonzóbbak, mint más ételek. Rájöttek, hogy mi a jó számukra, hogy mely ételek és italok étvágygerjesztőek, és melyektől tartózkodjanak. Persze ez nem tudatos cselekedet volt a részükről.

A tanulmányok arról is írnak, hogy az emberek szeretnek világosban, fény mellett enni, míg a sötétségben történő étkezés is rossz hatással van az étvágyra. Mivel a színeknek ereje van, és a fények más-más megvilágításba helyezhetnek egyes ételeket, így az éttermekben sem mindegy, hogy milyen fényforrást használnak a világos környezet megteremtésére. A legtöbb étteremben elsősorban a világosabb fényszíneket preferálják, hiszen ettől sokkal étvágygerjesztőbbnek tűnnek az ételek. Az éttermekben ritkán használnak hideg színeket, mint például a zöld, a kék és ibolya, míg előszeretettel világítanak meleg színekkel, mint amilyen a piros, a sárga vagy a narancs.

Egy kutatás során egy étteremben a színek hatását vizsgálták. A vendégek közül többen majdnem rosszul lettek, amikor a speciális fényeffekteket kikapcsolták és azt látták, hogy az előttük lévő burgonya zöld színű, míg a hús szeletek kék színben pompáztak. Az alkalmazott világítással az ételek normál színűek voltak, de a fények lekapcsolásával láthatóvá vált az ételek valódi színe, ami sok vizsgálati alanyt borzasztott el. Pedig az ételek tökéletesen voltak elkészítve és szervírozva, mindössze a színük nem volt a megszokott és természetes.

Vörös bársonytorta recept

Ha szeretnénk vendégeket hívni és nem akarjuk őket elrettenteni, akkor készítsünk egy szépséges vörös bársonytortát, amely nem csak ízletes, de már a látványa is leveszi őket a lábukról.

Hozzávalók a tortalaphoz:

· 2 csésze cukor

· 1 csésze növényi olaj

· 2 tojás

· 4 evőkanál vörös gyümölcsből préselt lé

· 1 evőkanál kakaópor

· ízlés szerint só

· 1 vanília rúd

· 2 és fél csésze liszt

· 1 csésze író (tej és citromlé, ecet keveréke is lehet)

· 1 evőkanál ecet

A máz hozzávalói:

· 40 dkg krémsajt

· ízlés szerint cukor

· 20 dkg puha vaj

· 1 vanília rúd

Elkészítése:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Bélelj ki egy tortaformát sütőpapírral.

Keverd össze az olajat, a tojást és a cukrot. Először add hozzá az egészhez a gyümölcslevet és a kakaóport, majd a vaníliarúd kikapargatott belsejét és a sót is. Majd keverd össze a lisztet és a szódabikarbónát és szép lassan add az első keverékhez a száraz hozzávalókat. Ezután jöhet az író és az ecet is. Amikor elkészültél, öntsd a masszát a tortaformába és süsd meg a sütőben. Ha kihűlt, vágd a tortát két – három lapra. Készítsd el a mázat, amelyet a máz hozzávalóiból csak ki kell kevergetni, majd a mázzal kend be a torta lapjait. Helyezd ismét egymásra azokat, és végül az egész tortát kend be mázzal. Díszítheted a tortát olyan gyümölccsel, amelyből a levet préselted.

Kapcsolódó cikkek

Szívárványszínű ételek

A szivárványszínű ételek nem csak szépek, egészségesek is

Az egészséges táplálkozás alapja, hogy a szivárvány minden színében fogyasztunk zöldségeket és gyümölcsöket.

Izgalmas koktélok a hideg, téli estékre

Izgalmas koktélok a hideg, téli estékre

A hideg, téli esténkre hoztunk néhány koktélötletet.

Érdekességek a jég világából - Kézműves jégkocka készül Budapesten

Érdekességek a jég világából - Kézműves jégkocka készül Budapesten

Nagyon sok olyan szakma létezik a világon, amelyről talán még nem is hallottunk. Ilyen a jegesember is, aki éttermeknek, bároknak szállít jeget.