Magyarország ízei - Mentesen, mégis szívből - 60 hagyományos recept újragondolva!
 
            Hagyomány és egészség – együtt a tányéron
A Magyarország mentes ételei című, lenyűgözően szép kötetben 60 ikonikus fogás kapott új életet. A könyvben minden recept glutén-, tej-, tojás-, cukor-, szója-, mogyoró- és élesztőmentes, vegán, és ami külön öröm: nem szerepel bennük kész lisztkeverék sem.
Kiss Mona hitvallása egyszerű, de erőteljes:
„Nem kell lemondanunk a hagyományról ahhoz, hogy egészségesen éljünk.”
És valóban – a gulyás éppolyan lélekmelengető, a Gundel-palacsinta továbbra is ünnep az asztalon, a krumplis tészta pedig még mindig az a szerény, de végtelenül szerethető vacsora, amitől otthonosan érezzük magunkat.
Régi kedvencek, új köntösben
Budapest szelet – mint maga a város: réteges, elegáns, kicsit titokzatos.
Gundel-palacsinta – palacsintaformába bújt szertartás, ahol a dió és a csokoládé a rum illatában táncol.
Gulyásleves – a magyar konyha tábortüze, amit generációk ülnek körül.
Krumplis tészta – szerény hős, aki bebizonyítja: az egyszerűség is lehet ínycsiklandó.
Minden falatban ott a nosztalgia, mégis friss, könnyed és tudatos – pont úgy, ahogy ma szeretünk enni.

Mitől válik egy étel igazán magyarossá, ha a klasszikus alapanyagokat elhagyjuk?
Az alapanyagokat mindössze kicseréljük. Sokan abban a tévhitben vannak, hogy ha valakinek „mentesen” kell étkeznie, akkor maximum a salátát ropogtatja. Pedig ez nem így van. Egy új világ nyílik meg előtte, hisz olyan alapanyagokat kezdhet el megismerni, olyan alapanyagokkal kezdhet főzni-sütni, amelyeket korábban talán nem is ismert.
Vegyük csak alapul például a köreteket: tészta, rizs, burgonya – sokan csak ezeket ismerik vagy készítik. Pedig ott van például a hajdina és a köles – ezek mind remek alapanyagok, jó szénhidrátforrások! A fűszereket meg bátran lehet használni – természetesen ott is meg kell nézni, hogy nem megfelelő anyagoktól mentes legyen, ugyanis könnyen keresztszennyeződhet!
Egy kis fantázia, egy kis kreativitás – és bármit nagyon finoman és „mentesen” el lehet készíteni.
Tapasztalataid szerint hogyan reagálnak az idősebb generációk ezekre az újragondolt receptekre?
Ez nagyon változó! Attól függ, ki mennyire nyitott rá. Nekem is vannak olyan követőim, akik az idősebb korosztályhoz tartoznak: vagy ők maguk érintettek, vagy a kisunokájuk.
Nagyon aranyosak, kérdeznek, próbálkoznak!
Viszont egy kicsit megcsavarva a kérdést: nem feltétlenül az idősebb generációról van szó. Inkább úgy fogalmaznék, hogy aki nincs benne, az nem tudja, miről szól ez az egész. És leggyakrabban épp azok próbálnak belekötni, akiknek semmi bajuk nincs – csak kívülről ítélnek.
Miért tartod fontosnak, hogy a magyar emberek tudatosabban, egészségesebben főzzenek?
Rengeteg a feldolgozott élelmiszer, sok az adalékanyag – ezek nem tesznek jót a szervezetnek. Régen nem volt ennyi, sőt! Az általam készített ételek rostban és vitaminban gazdagok – vagyis: jó alapanyagokból készülnek.
A magyar konyha a világ egyik legkarakteresebb ételkultúrája. De miért ne lehetne egyszerre hagyományos és modern? Ha régi ételeinket tudatosan, egészségesebben készítjük el, azzal nemcsak egészségünket óvjuk, hanem gasztronómiai örökségünket is megőrizzük.
A könyv üzenete világos: az étkezés öröm, és mindenkinek jár – akár van ételérzékenysége, akár nincs.
A „mentes” forradalom folytatódik
Kiss Mona neve mára egyet jelent a „mentes” gasztronómia új hullámával – egy egészséges gasztroforradalommal, amely a nagymama konyháját köti össze a jövő táplálkozási kultúrájával: szeretettel, tudatossággal és rengeteg ízzel.
 
                         
         
        