Matcha tea keksz azoknak, akik az egészséget preferálják
A matcha tea és a szív-és érrendszer egészsége
A matcha tea csökkenti a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát, hiszen az összkoleszterinszint és az LDL –koleszterinszint csökkenését segíti elő. A matcha tea ezen kívül gazdag forrása az antioxidáns polifenoloknak, amelyek javítják a szív sejtjeinek működését, illetve jó hatással vannak az erek működésére, így minimalizálva a szívinfarktus és a stroke kialakulásának a kockázatait.
Jó hangulat és testsúlycsökkenés
Számos tanulmány számolt be arról, hogy már egy csésze matcha tea is felérhet harminc perces futással, testmozgással. A matcha tea ugyanis elősegíti a zsíroxidációt. A sport, a rendszeres mozgás pozitív hangulatot eredményez. Ez igaz erre a teára is. Ha reggelente kávé helyett, matcha teát fogyasztunk, nem csak az energiánk lesz több, de sokkal nyugodtabban, relaxáltabb állapotban indulhatunk a munkahelyünkre. Mindez a hatás pedig a matcha teában található L-teaninnak köszönhető.
A kognitív funkciók és a matcha tea
A matcha tea a kognitív funkciókra is pozitívan hat, hiszen erős antioxidáns hatással rendelkezik, így jó hatással van az agy működésére is. Az antioxidánsok ugyanis semlegesíteni tudják a káros hatású szabadgyököket, amelyek a kognitív funkciók csökkent működését idézhetik elő.
A máj védelmét is szolgálja
Amennyiben rendszeresen fogyasztjuk a matcha teát, úgy a májunk egészsége miatt sem kell aggódnunk. Legalábbis egy japán tanulmány szerint napi 2-3 csésze matcha tea biztosítani tudja a máj egészségét is.
Matcha tea keksz egyszerűen, csokoládéval
A matcha tea nem csak italként fogyasztható, hiszen a cikk elején említettük, hogy keksz és péksüteményt is készülhet belőle. A cikkben egy remek, vendégváró matcha teás keksz receptjét olvashatod.
Hozzávalók:
· 20 dkg vaj
· ízlés szerint cukor
· 1 tojás
· 1 vanília rúd kikapart belseje
· 1 csésze liszt
· 2 evőkanál matcha por
· ½ teáskanál szódabikarbóna
· ½ teáskanál só
· fél tábla (vagy ízlés szerint több) fehér csokoládé darabok
Elkészítése:
Melegítsd elő a sütőt 160 fokra. Keverd krémes állagúra a vajat és cukrot, majd add hozzá a vanília rúd kikapargatott belsejét és a tojást. Egy másik edényben keverd össze a száraz hozzávalókat. Majd öntsd össze a két tálban lévő, alaposan összekevert hozzávalókat – a feldarabolt csokoládét is add hozzá – és gyúrj egy egységes masszát. Ezután formálj kis gombócokat a tésztából és lapogasd el azokat keksz formájúra, majd szép sorban pakolgasd mindet egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Süsd addig a süteményt, míg aranybarna lesz, és a sütőrácson hagyd kihűlni.
Képek forrása: Pinterest