A karfiol pozitív hatásai a szervezetünkre

A karfiol egy sokoldalú, keresztvirágú zöldség, amelyet sokféleképpen felhasználhatunk a konyhában és még sokféle egészségügyi hatással is rendelkezik.
A karfiol pozitív hatásai a szervezetünkre

A karfiol számtalan pozitív hatással rendelkezik, talán azért is, mert magas a rost - és víztartalma, tele van fontos tápanyagokkal – vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal –-, ellenben csak kevés szénhidrátot és kalóriát tartalmaz.

A karfiol nagyon változatosan elkészíthető, így az étrendbe is könnyedén beilleszthető. Fogyasszuk rendszeresen, hiszen számtalan egészségügyi gondot előzhetünk meg a segítségével. Ma már karfiol receptek tömkelegéből válogathatunk.

A karfiol olyan tápanyagokban bővelkedik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. A zöldség, gazdag forrása a K-vitaminnak, a tiaminnak, a niacinnak, a riboflavinnak, a foszfornak, a mangánnak, a B6-vitaminnak, a káliumnak, a folsavnak, a pantoténsavnak.

Egy szulforafán nevű kénvegyületet is tartalmaz, amely kiváló rákellenes hatással bír. Nem csak a rákos sejtek létrejötte ellen jelenthet védelmet, de a már kialakult daganat növekedését is meggátolhatja. A karfiol izotiocianátokban is bővelkedik, amelyek szintén meggátolják a rákos sejtek kialakulását.

A karfiol, szulforafán vegyületei a szív - és érrendszer működését is segítik. Jótékony hatást fejtenek ki az artériákra és még a magas vérnyomás ellen is rendkívül előnyösek. Magas K-vitamintartalma pedig az erek egészségét biztosítja. Olyan egészségügyi betegségek kockázatait csökkenti, mint magas vérnyomás és érelmeszesedés, amely állapotok negatívan hatnak mind a szív, mind az érrendszer egészségére.

Az antioxidánsoknak jelentős szerepük van az oxidatív stressz csökkentésében és ezzel együtt a krónikus betegségek megelőzésében. A karfiol gazdag forrása ezeknek az antioxidánsoknak. Ilyen antioxidáns a C-vitamin is, amelynek kulcsszerepe van az immunrendszer erősítésében is.

A glükozinolátoknak is gazdag forrása, illetve olyan enzimekben is bővelkedik, amelyek együttesen segítenek az emberi szervezet méregtelenítésében. Ezzel pedig számos krónikus betegséggel, köztük a rákos megbetegedésekkel szemben is védelmet élvezhetünk, amennyiben rendszeresen fogyasztjuk ezt a keresztesvirágú zöldséget. A test méregtelenítéséhez az is elemi, hogy rendszeresen fogyasszunk rostokban bővelkedő táplálékokat. A karfiolban is rost van, amelyek segítenek eltávolítani a szervezetből a méreganyagokat, támogatják az emésztési folyamatokat és segítenek az olyan emésztési probléma megelőzésében, mint amilyen a székrekedés is.

Magas C-vitamintartalma segítséget nyújt a kollagén képződésében, amely védelmet jelent a csontok és ízületek számára a gyulladásos károsodásokkal szemben. K-vitamintartalma pedig a csontvesztést gátolhatja meg.

Kapcsolódó cikkek

Az élelmiszer címkék mesélnek nekünk. Mit is mondanak pontosan?

Az élelmiszercímkék mesélnek nekünk. Mit is mondanak pontosan?

Ha szeretnénk egészségesen táplálkozni, mindig figyeljük az élelmiszerek összetevőit.

Csodás táplálékok: erjesztett ételek

Csodás táplálékok: erjesztett ételek

A probiotikumokban gazdag erjesztett ételek nagyon egészségesek.

Fogyás. Dicsérjünk, vagy inkább hallgassunk?

Fogyás. Dicsérjünk, vagy inkább hallgassunk?

Dicsérjük meg, aki lefogyott, vagy ne mondjunk semmit?