Valóban hizlalnak a zöldségek?

A kutatások azt bizonyítják, hogy a zöldségek igenis egészségesek, azaz biztosítják a fizikai és a mentális egészségünket. Persze vannak olyan zöldségek, amelyeket jól tesszük, ha csak mértékkel fogyasztunk, ugyanis nagy mennyiségben, akár még hizlalhatnak is.
Valóban hizlalnak a zöldségek

Az emberek nagy része még mindig nem fogyaszt elegendő zöldséget, pedig a zöldségek olyan alapvető tápanyagokban bővelkednek, mint a vitaminok és ásványi anyagok, amelyek az egészségünket szolgálják. A változatos táplálkozás a zöldségekre is vonatkoznak. Úgy tudunk a legváltozatosabban táplálkozni, ha a szivárvány minden színében fogyasztunk zöldségeket, azaz eszünk zöld, narancssárga, citromsárga, kék, lila és piros zöldségeket is. A keményítő-tartalmú zöldségeket csak módjával fogyasszuk, hiszen magasabb kalória – tartalommal bírnak, de ezeket sem kell kiiktatni az étrendünkből.

Még fogyhatunk is

Az alacsony keményítő – tartalmú zöldségek még a fogyásunkat is megtámogathatják, hiszen sok vizet és rostot tartalmaznak, de csak kevés kalória van bennük. Számos tanulmány szerint a rendszeres zöldségfogyasztás a fogyást elősegíti, ellenben, aki csak kevés zöldséget fogyaszt, akár még hízhat is. Azok, akik csak kevés zöldséget fogyasztanak és elsősorban az egészségtelen, feldolgozott élelmiszereket részesítik előnyben, számíthatnak a súlygyarapodásra.

Nem mindegy, hogyan készítjük el

Ha vastag panírban sütjük ki a zöldségeket és alaposan megsózzuk azokat, attól azok még nem lesznek egészségesek. A zöldségek nyersen, vagy roppanósan puhára párolva a leghatékonyabbak és a legoptimálisabbak a szervezetünk számára. Só helyett, ízesítsük a zöldségeket fűszernövényekkel, például fokhagymával, kaporral, korianderrel, petrezselyemmel, bazsalikommal, oregánóval vagy rozmaringgal.

A zöldségek és a kalória

Ha szeretnénk valóban odafigyelni az egészségünkre, akkor vegyük figyelembe a zöldségek kalóriatartalmát. Ezért nem mindegy, hogy melyik zöldségből mennyit fogyasztunk. Egy adag csemegekukorica legalább 130 kalóriát tartalmaz, ellenben egy adag brokkoli csupán harmincat. A kalóriatartalom ismeretében már könnyedén el tudjuk dönteni, hogy milyen zöldségeket részesítsünk előnyben.

Milyen zöldségek és gyümölcsök fogyasztását minimalizáljuk?

A hüvelyesek

A hüvelyesek igaz, hogy sok értékes fehérjét és tápanyagot tartalmaznak, viszont egyetlen csésze zöldbab például 230 kalóriát tartalmaz, szemben a brokkolival, amely csak harmincat.

A csemegekukorica

A csemegekukorica nem csak keményítőben gazdag, de a glikémiás indexe is magas, ami jelentősen megemeli a vércukorszintet, majd hirtelen lecsökkenti, azaz jelentős vércukorszint ingadozást okoz.

A burgonya

A burgonya szintén egy magas keményítő-tartalmú zöldség, ráadásul a szénhidrát – tartalma is magas, éppen ezért ne ezzel a zöldséggel akarjunk lefogyni. Ha szeretjük a burgonyát, és nem akarunk arról lemondani, részesítsük előnyben az édesburgonyát, amelynek sokkal alacsonyabb a glikémiás indexe.

Az avokádó

Az ízletes és a krémes húsú avokádónak nagyon magas a kalóriatartalma. Igaz, hogy az E-vitamin és az egészséges zsírok tárháza, mégis jobban tesszük, ha csak ritkán fogyasztjuk, ha fogyni szeretnénk.

Kapcsolódó cikkek

Az egészséges táplálékok boldogságot hoznak az életünkbe

Az egészséges táplálékok boldogságot hoznak az életünkbe

Ha boldog akarsz lenni, fogyassz minél több egészséges táplálékot.

Valóban hizlalnak a zöldségek

Valóban hizlalnak a zöldségek?

Egyes zöldségeket csak módjával együk, mivel hizlalhatnak is.

Az élelmiszer címkék mesélnek nekünk. Mit is mondanak pontosan?

Az élelmiszercímkék mesélnek nekünk. Mit is mondanak pontosan?

Ha szeretnénk egészségesen táplálkozni, mindig figyeljük az élelmiszerek összetevőit.