Valóban hizlalnak a zöldségek?
Az emberek nagy része még mindig nem fogyaszt elegendő zöldséget, pedig a zöldségek olyan alapvető tápanyagokban bővelkednek, mint a vitaminok és ásványi anyagok, amelyek az egészségünket szolgálják. A változatos táplálkozás a zöldségekre is vonatkoznak. Úgy tudunk a legváltozatosabban táplálkozni, ha a szivárvány minden színében fogyasztunk zöldségeket, azaz eszünk zöld, narancssárga, citromsárga, kék, lila és piros zöldségeket is. A keményítő-tartalmú zöldségeket csak módjával fogyasszuk, hiszen magasabb kalória – tartalommal bírnak, de ezeket sem kell kiiktatni az étrendünkből.
Még fogyhatunk is
Az alacsony keményítő – tartalmú zöldségek még a fogyásunkat is megtámogathatják, hiszen sok vizet és rostot tartalmaznak, de csak kevés kalória van bennük. Számos tanulmány szerint a rendszeres zöldségfogyasztás a fogyást elősegíti, ellenben, aki csak kevés zöldséget fogyaszt, akár még hízhat is. Azok, akik csak kevés zöldséget fogyasztanak és elsősorban az egészségtelen, feldolgozott élelmiszereket részesítik előnyben, számíthatnak a súlygyarapodásra.
Nem mindegy, hogyan készítjük el
Ha vastag panírban sütjük ki a zöldségeket és alaposan megsózzuk azokat, attól azok még nem lesznek egészségesek. A zöldségek nyersen, vagy roppanósan puhára párolva a leghatékonyabbak és a legoptimálisabbak a szervezetünk számára. Só helyett, ízesítsük a zöldségeket fűszernövényekkel, például fokhagymával, kaporral, korianderrel, petrezselyemmel, bazsalikommal, oregánóval vagy rozmaringgal.
A zöldségek és a kalória
Ha szeretnénk valóban odafigyelni az egészségünkre, akkor vegyük figyelembe a zöldségek kalóriatartalmát. Ezért nem mindegy, hogy melyik zöldségből mennyit fogyasztunk. Egy adag csemegekukorica legalább 130 kalóriát tartalmaz, ellenben egy adag brokkoli csupán harmincat. A kalóriatartalom ismeretében már könnyedén el tudjuk dönteni, hogy milyen zöldségeket részesítsünk előnyben.
Milyen zöldségek és gyümölcsök fogyasztását minimalizáljuk?
A hüvelyesek
A hüvelyesek igaz, hogy sok értékes fehérjét és tápanyagot tartalmaznak, viszont egyetlen csésze zöldbab például 230 kalóriát tartalmaz, szemben a brokkolival, amely csak harmincat.
A csemegekukorica
A csemegekukorica nem csak keményítőben gazdag, de a glikémiás indexe is magas, ami jelentősen megemeli a vércukorszintet, majd hirtelen lecsökkenti, azaz jelentős vércukorszint ingadozást okoz.
A burgonya
A burgonya szintén egy magas keményítő-tartalmú zöldség, ráadásul a szénhidrát – tartalma is magas, éppen ezért ne ezzel a zöldséggel akarjunk lefogyni. Ha szeretjük a burgonyát, és nem akarunk arról lemondani, részesítsük előnyben az édesburgonyát, amelynek sokkal alacsonyabb a glikémiás indexe.
Az avokádó
Az ízletes és a krémes húsú avokádónak nagyon magas a kalóriatartalma. Igaz, hogy az E-vitamin és az egészséges zsírok tárháza, mégis jobban tesszük, ha csak ritkán fogyasztjuk, ha fogyni szeretnénk.