Az egészséges táplálékok boldogságot hoznak az életünkbe

Az, hogy milyen ételek kerülnek az asztalunkra, hatással van a fizikai, a mentális és az érzelmi egészségünkre. Ha tudatosan döntünk az ételválasztás terén, akkor nem csak pillanatnyi, hanem hosszútávú boldogságban lehet részünk. Nem úgy az egészségtelen ételeknél, amelyek lehet, hogy pillanatnyi örömet szolgáltatnak, de aztán akár még depressziós tünetekkel is meg kell küzdenünk, nem beszélve a lelkiismeret-furdalásról, amit az egészségtelen ételek elfogyasztását követően érzünk.
Az egészséges táplálékok boldogságot hoznak az életünkbe

A mindennap gyümölcs - és zöldségfogyasztás fontossága

A kutatók megállapították, hogy azok az emberek, akik napi legalább 8 adagnyi zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, sokkal boldogabbak és sokkal elégedettebbek az életükkel, mint azok az emberek, akik nem rendszeresen, vagy egyáltalán nem ettek sem zöldséget, sem pedig gyümölcsöt.

Természetesen, a magas szintű boldogság nem azonnal következett be a gyümölcsöt és zöldséget fogyasztók körében, hanem legalább 24 hónapon keresztül kellett rendszeresen egészséges táplálékokat magukhoz venniük, hogy az eredmények megmutatkozzanak.

A kutatók még azt is megjegyezték, hogy a rendszeres zöldség - és gyümölcsfogyasztás sokkal gyorsabban javít az érzelmi egészségen, mint a fizikai egészségen. Azok az emberek, akik bekapcsolódtak a vizsgálatba, még akkor is sokkal boldogabbnak és kiegyensúlyozottabbnak érezték magukat a rendszeres zöldség - és gyümölcsfogyasztástól, ha egyébként az életkörülményeik nem adtak okot erre.

És, hogy mi az oka annak, hogy a zöldségek és a gyümölcsök elégedettséget váltanak ki az emberekből? Erre több magyarázat is létezik. Ezek az egészséges táplálékok sok karotinoidot tartalmaznak, amelyek növelik a hangulatot. Ezen kívül a zöldségek és a gyümölcsök sok B12-vitamint is tartalmaznak, amely vitamin megnöveli az agyban a szerotonin – szintet, amelynek kiemelkedő szerepe van a hangulatszabályozásában. Ma még új kutatási téma a táplálkozás és az érzelmi egészség közötti összefüggés vizsgálata, de az eddigi eredmények azt mutatják, hogy az érzelmi egészséget, a hangulatot, igenis befolyásolják az egészséges táplálékok.

A depresszió és a táplálkozás

A depresszió akkor is kialakulhat, ha valaki nem az egészséges táplálkozást preferálja. Éppen ezért, a jövőben, a depresszióban szenvedő betegeket nem csak pszichológushoz, hanem táplálkozási tanácsadóhoz is elküldik. Hiszen számos tanulmány szerint a gyümölcsök, a zöldségek, a sovány fehérjék és a teljes kiőrlésű gabonák, pozitívan hatnak nem csak a fizikai egészségre, hanem a mentális állapot javulásában is aktívan részt vesznek. Az egészségtelen táplálékok, mint a transzzsírban és cukorban gazdag táplálékok, okai lehetnek a depresszió kialakulásának, hiszen alapvető tápanyagokat vonnak el az agytól és ennek következtében rossz baktériumok szaporodnak el a bélben, ami pedig mentális betegségeket is okozhat.

A feldolgozatlan ételek, az egészséges fehérjék, a zsírok, a növényi alapú étrend, jobb mentális egészségügyi állapotot eredményez. Ezek a táplálékok magas rost – tartalommal is rendelkeznek, amelyek szintén hozzájárulnak a bélrendszer egészségéhez.

Egy németországi kutatásban több táplálékot is vizsgáltak. Megállapították, hogy a legnagyobb mértékben, a zöldségek képesek a boldogság kialakítására és annak fenntartására. A sorban aztán a gyümölcsök következtek. Tehát ez a kutatás is azt támasztotta alá, hogy a legnagyobb mértékben ezek a táplálékok járulnak aktívan hozzá az emberi boldogság, jólét és elégedettség eléréséhez.

Képek forrása: Pinterest

Kapcsolódó cikkek

Csodás táplálékok: erjesztett ételek

Csodás táplálékok: erjesztett ételek

A probiotikumokban gazdag erjesztett ételek nagyon egészségesek.

Az egészséges táplálékok boldogságot hoznak az életünkbe

Az egészséges táplálékok boldogságot hoznak az életünkbe

Ha boldog akarsz lenni, fogyassz minél több egészséges táplálékot.

Fogyás. Dicsérjünk, vagy inkább hallgassunk?

Fogyás. Dicsérjünk, vagy inkább hallgassunk?

Dicsérjük meg, aki lefogyott, vagy ne mondjunk semmit?