Az egészséges táplálékok boldogságot hoznak az életünkbe
A mindennap gyümölcs - és zöldségfogyasztás fontossága
A kutatók megállapították, hogy azok az emberek, akik napi legalább 8 adagnyi zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, sokkal boldogabbak és sokkal elégedettebbek az életükkel, mint azok az emberek, akik nem rendszeresen, vagy egyáltalán nem ettek sem zöldséget, sem pedig gyümölcsöt.
Természetesen, a magas szintű boldogság nem azonnal következett be a gyümölcsöt és zöldséget fogyasztók körében, hanem legalább 24 hónapon keresztül kellett rendszeresen egészséges táplálékokat magukhoz venniük, hogy az eredmények megmutatkozzanak.
A kutatók még azt is megjegyezték, hogy a rendszeres zöldség - és gyümölcsfogyasztás sokkal gyorsabban javít az érzelmi egészségen, mint a fizikai egészségen. Azok az emberek, akik bekapcsolódtak a vizsgálatba, még akkor is sokkal boldogabbnak és kiegyensúlyozottabbnak érezték magukat a rendszeres zöldség - és gyümölcsfogyasztástól, ha egyébként az életkörülményeik nem adtak okot erre.
És, hogy mi az oka annak, hogy a zöldségek és a gyümölcsök elégedettséget váltanak ki az emberekből? Erre több magyarázat is létezik. Ezek az egészséges táplálékok sok karotinoidot tartalmaznak, amelyek növelik a hangulatot. Ezen kívül a zöldségek és a gyümölcsök sok B12-vitamint is tartalmaznak, amely vitamin megnöveli az agyban a szerotonin – szintet, amelynek kiemelkedő szerepe van a hangulatszabályozásában. Ma még új kutatási téma a táplálkozás és az érzelmi egészség közötti összefüggés vizsgálata, de az eddigi eredmények azt mutatják, hogy az érzelmi egészséget, a hangulatot, igenis befolyásolják az egészséges táplálékok.
A depresszió és a táplálkozás
A depresszió akkor is kialakulhat, ha valaki nem az egészséges táplálkozást preferálja. Éppen ezért, a jövőben, a depresszióban szenvedő betegeket nem csak pszichológushoz, hanem táplálkozási tanácsadóhoz is elküldik. Hiszen számos tanulmány szerint a gyümölcsök, a zöldségek, a sovány fehérjék és a teljes kiőrlésű gabonák, pozitívan hatnak nem csak a fizikai egészségre, hanem a mentális állapot javulásában is aktívan részt vesznek. Az egészségtelen táplálékok, mint a transzzsírban és cukorban gazdag táplálékok, okai lehetnek a depresszió kialakulásának, hiszen alapvető tápanyagokat vonnak el az agytól és ennek következtében rossz baktériumok szaporodnak el a bélben, ami pedig mentális betegségeket is okozhat.
A feldolgozatlan ételek, az egészséges fehérjék, a zsírok, a növényi alapú étrend, jobb mentális egészségügyi állapotot eredményez. Ezek a táplálékok magas rost – tartalommal is rendelkeznek, amelyek szintén hozzájárulnak a bélrendszer egészségéhez.
Egy németországi kutatásban több táplálékot is vizsgáltak. Megállapították, hogy a legnagyobb mértékben, a zöldségek képesek a boldogság kialakítására és annak fenntartására. A sorban aztán a gyümölcsök következtek. Tehát ez a kutatás is azt támasztotta alá, hogy a legnagyobb mértékben ezek a táplálékok járulnak aktívan hozzá az emberi boldogság, jólét és elégedettség eléréséhez.
Képek forrása: Pinterest