Fogyás. Dicsérjünk, vagy inkább hallgassunk?

Amikor a környezetünkben valaki felszed néhány kilót, még akkor sem nagyon teszünk megjegyzést az illető súlyára, ha közeli barátok vagyunk, hiszen a súllyal kapcsolatos dolgok nagyon érzékeny témának számítanak. Hízás esetén próbálunk hallgatni, vagy diszkréten, óvatosan figyelmeztetni az illetőt, de súlycsökkenés estén sem árt az óvatosság, hiszen az, hogy valaki lefogyott, nem mindig a megfelelő diéta eredménye. Számos oka lehet annak, ha valaki sokat fogyott, ezért mielőtt a lelkébe gázolnánk, alaposan vegyük fontolóra, hogy szóba hozzuk a témát, vagy megvárjuk, míg az illető önszántából avat be a titkaiba. A cikkben leírjuk, hogy miért is olyan kényes téma a fogyás és milyen esetekben nem előnyös, ha sokat fogyunk.
Fogyás. Dicsérjünk, vagy inkább hallgassunk?

Nem vagyunk képben

Ha nem egy közeli ismerőst, vagy egy barátot faggattunk a súlyával, pontosabban a testsúlycsökkenéssel kapcsolatban, még az is lehet, hogy mélyen belegázolunk a lelkivilágába és olyan dologról, eseményről kell beszélnie, amelyről legszívesebben hallgatna, mert fájó pont számára. A testsúlycsökkenésnek oka lehet valamilyen daganatos betegség, valamilyen mentális probléma, egy lelki trauma, vagy az is lehet, hogy gyászol az illető és ezért fogyott olyan sokat. Amennyiben nem fogyókúra eredménye a jelentős testsúlycsökkenést, az nem csak kínos, de még sértő is lehet.

A karcsúság nem egyenlő az egészséggel

Igen, még a csapból is az folyik, hogy le kell fogyni, mivel csak az lehet egészséges, aki vékony is. Az elhízásnak valóban vannak egészségügyi kockázati tényezői, ellenben a soványság sem mindig egyenlő az egészséggel. Egy vékony embernek is lehet magas a vérnyomása és lehet magas a koleszterinszintje. Persze cél kell, hogy legyen az ideális testalkat elérése, de ennél sokkal fontosabb, hogy minőségi, egészséges táplálékokat fogyasszunk és rendszeresen mozogjunk. Hiszen még 5 kiló plusz sem jelenthet akkora veszélyt, ha az illető odafigyel arra, hogy mit eszik és aktívan mozog, ellenben egy vékonyabb ember is lehet beteg, ha mindennap feldolgozott ételeket eszik és mellette semmit sem mozog.

A jojó effektus

Amikor kéretlenül is megjegyzést teszünk valaki súlyára, akkor azt fejezzük ki, hogy mi folyamatosan és állandóan azt szemrevételezzük más, hogy néz ki. Tehát, ha egy ismerősünk lefogyott és megjegyzést teszünk rá, akkor olyan érzés keletkezik benne, hogyha mégsem sikerül megtartani a súlyát, ha ismét elhízik, akkor mi azonnal észrevesszük és ismét csak megjegyzést fogunk rá tenni. Ez viszont mérhetetlenül rombolja az illető önbizalmát. Egy tanulmányban például arról számoltak be, hogy azon túlsúlyos nők, akik gyakran kapnak negatív, kimondott, vagy nonverbális üzeneteket a súlyukat illetően, gyakrabban szenvednek cukorbetegségben vagy szívbetegségben.

Negatív csengése és üzenete van

Természetesen, senkinek sem jó, ha elhízik. Mindenkinek tudnia kell, hogy milyen egészségügyi következményekkel jár, ha súlytöbblete van. Viszont az embereknek azt is tudniuk kell, hogy más testsúlyára tett megjegyzés negatív üzenetet is képvisel, hiszen, ha egy sovány embernek bókolunk, azzal azt fejezzük ki, hogy csak a vékony testalkatú ember ér valamit és még az sem számít, hogyan érte el a kívánatos testsúlyt. Lehet, hogy bulimiás az illető, vagy koplal, vagy sanyargatja magát és ezzel alapvető tápanyagokat von meg magától és emellett a rendszeres, kemény edzés is szerepel a napirendjébe, de mivel sok bókot és dicséretet kap, így nem hagy fel az egészségtelen életmóddal, hiszen a társadalom is azt közvetíti irányába, hogy mindaz, amit tesz, jó és társadalmilag elfogadott. Márpedig az önsanyargatás során ledobott súlyfelesleg minden, csak nem egészséges.

Képek forrása: Pinterest

Kapcsolódó cikkek

A chia pudinggal akár még fogyhatunk is

A chia pudinggal akár még fogyhatunk is

Ha fogyni szeretnél, fogyassz chia magot és chia magból készült desszerteket.

Fogyás. Dicsérjünk, vagy inkább hallgassunk?

Fogyás. Dicsérjünk, vagy inkább hallgassunk?

Dicsérjük meg, aki lefogyott, vagy ne mondjunk semmit?

Gasztronómiai utazás allergének nélkül: Kiss Mona receptjeivel - mentes ételek receptkönyv - gluténmentes receptek - tejmentes receptek - tojásmentes receptek - cukormentes receptek - vegán receptek

Gasztronómiai utazás allergének nélkül: Kiss Mona receptjeivel

Kiss Mona gasztrobloggerként harmadszorra is elhatározta magát, hogy megosszon velünk egy különleges receptkönyvet.