A chia pudinggal akár még fogyhatunk is

Már a maják is ismerték ezt az apró magot, azaz a chia magot. Ha energiára volt szükségük, akkor csak ezeket a magvakat rágcsálták előszeretettel. A chia mag sok rostot, fehérjét, telítetlen zsírt, omega – 3 zsírsavat, illetve A-C –és E-vitamint is tartalmaz. A chia mag nagyon változatosan felhasználható a konyhában. Nem csak pudingot készíthetünk az apró magvakból, hanem hozzáadhatjuk muffinokhoz, péksüteményekhez, kenyerekhez, de turmixitalokhoz is hozzáadhatjuk, illetve a salátánkat is megszórhatjuk chia maggal.
A chia pudinggal akár még fogyhatunk is

A chia mag táplálkozási előnyei

A chia mag tele van értékes omega – 3 zsírsavval, amely egy remek gyulladáscsökkentő. Amennyiben naponta elfogyasztunk 30-40 gramm chia magot, úgy a gyulladásos markerek akár 40 százalékkal is csökkenhetnek a szervezetünkben.

A krónikus gyulladás betegségek kialakulásához vezethet. Krónikus gyulladást sok minden generálhat a szervezetünkben, de legfőképpen az egészségtelen életmód következménye, azaz az inaktív életmód, a dohányzás és az egészségtelen táplálkozás a kiváltó okai. A chia mag azonban nagyon hatékony a krónikus gyulladás csökkentésében és annak megszüntetésében.

A cukorbetegség is egy krónikus betegség, azonban a chia mag még ennek a betegségnek a megelőzésében is a segítségünkre lehet, hiszen javítja az inzulinérzékenységet és stabilizálja a vércukorszintet. A cukorbetegség elkerülése érdekében kerülni szükséges a feldolgozott élelmiszereket és előnyben kell részesíteni a tiszta étkezést.

A chia mag gazdag forrása a fehérjének, a foszfornak és a kalciumnak. Ez a hármas pozitívan hat a csontok egészségére.

A szívbetegség ma már népbetegségnek számít, hiszen a stroke és a szívinfarktus miatti halálozás az elsők között van nem csak hazánkban, világszerte is. A szívbetegség kialakulásában szerepet játszik a krónikus gyulladás, a magas vérnyomás és a magas testzsír is. Az egészséges táplálkozásnak és az egészséges ételek fókuszba helyezésének a szívbetegségek megelőzésében is kulcsszerepe van.

A chia mag alfa – linolén savban is rendkívül gazdag és másik előnyös tulajdonsága, hogy elősegíti a fogyást, hiszen tele van fehérjével, mégpedig egészséges fehérjével, amely megtámogatja a súlycsökkenést. Mindemellett sok – sok rostot is tartalmaz, amely könnyen eltelít, és így kevesebb ételt veszünk magunkhoz. A magas rost – tartalom a bél egészségét is fenntartja.

A chia mag antioxidáns – tartalma kiemelkedő. Az antioxidánsok olyan bioaktív anyagok, amelyek eredményesen harcolnak a szabadgyökökkel szemben, így előzve meg a sejtek károsodását és a betegségek kialakulását.

A legkönnyebben elkészíthető desszert: chia puding

Ha szeretjük a desszerteket, de egészséges alternatívákat keresünk, akkor készítsünk chia pudingot, hiszen nagyon hamar elkészül és az egészségünkkel is jót teszünk, ha rendszeresen fogyasztjuk.

Málnás chia puding hozzávalói:

· ¼ csésze chia mag

· 1 evőkanál méz (vagy más édesítő)

· 1 csésze kókusztej

· 1 vaníliarúd

· egy marék málna

· kókuszreszelék

Elkészítése:

Öntsd egy tálba a chia magot, a vanília rúd kikapargatott belsejét, a mézet és a kókusztejet. Keverd alaposan össze és tedd a hűtőbe félórára. 30 perc alatt a chia mag a többi összetevővel együtt géles, puding állagot képez. Készíts elő 2 poharat és rétegezd a pudingot a megmosott málnaszemeket. Díszítésként használhatsz néhány málnát és akár kókuszreszeléket is.

Kapcsolódó cikkek

Az élelmiszer címkék mesélnek nekünk. Mit is mondanak pontosan?

Az élelmiszercímkék mesélnek nekünk. Mit is mondanak pontosan?

Ha szeretnénk egészségesen táplálkozni, mindig figyeljük az élelmiszerek összetevőit.

Fogyás. Dicsérjünk, vagy inkább hallgassunk?

Fogyás. Dicsérjünk, vagy inkább hallgassunk?

Dicsérjük meg, aki lefogyott, vagy ne mondjunk semmit?

Ne hagyd ki ezeket a zöldségeket a szendvicsedből, ha igazi finomságra vágysz

Ne hagyd ki ezeket a zöldségeket a szendvicsedből, ha igazi finomságra vágysz

Ami a zöldségevést illeti – a szüleidnek igaza volt. Jót tesznek neked!