Érdekességek a jég világából - Kézműves jégkocka készül Budapesten

Nagyon sok olyan szakma létezik a világon, amelyről talán még nem is hallottunk. Ilyen a jegesember is, aki éttermeknek, bároknak szállít jeget.
Érdekességek a jég világából - Kézműves jégkocka készül Budapesten

Nagyon sok olyan szakma létezik a világon, amelyről talán még nem is hallottunk. Az egyik ilyen lehet a hópehelyszakértő. Én sem tudtam, hogy létezik ilyen, pedig egy nagyon is valóságos szakma. Mint ahogyan a neve is mutatja, a hópehelyszakértő, a hópelyheket vizsgálja, hiszen a hópehely mérete, és alakja alapján mintegy előre tudják a szakemberek jelezni, hogy milyen erősségű vihar közeledik. A légköri tudósok a hópelyheket vizsgálva nem csak az adott vihar nagyságát, hanem annak hatásait is meg tudják jósolni.

A jéggel kapcsolatban is fura és érdekes szakmákra bukkanhattunk. A múlt században a jegesemberek nem számítottak csodának, de manapság a modern technikai vívmányokkal körülvett ember igenis megdöbbenhet a jegesember szó hallatán.

Amikor elmegyünk szórakozni, akkor talán meglepődünk, ha a poharunkba nem a jól megszokott, hagyományos jégkockát, hanem egy áttetsző, gondosan megformált jégdarabot helyez a bártender . Talán, még jobban meglepődnénk, ha az egyik japán whiskygyártó cég 3D technikával készült jégszobraival találnánk magunkat szembe, amikor belekortyolunk az italunkba. Meglepődhetünk ugyan, amikor az italunkat isszuk, de nem azért, mert ilyen miniatűr szobrok úszkálnak a poharunkban, hanem a jó minőségű, designos megjelenésű kézműves jég láttán.

Hódít a kézműves jég

Ma már egyre több bár, étterem és szállodatulajdonos gondolja úgy, hogy a vendégek igényeit magas színvonalon kell kielégíteni és ezt az elvet vallja Galambos Máté és Galambos Ádám is, akik arra vállalkoztak, hogy kézműves jéggyártásba kezdjenek. Megrendelőik között hotelek, éttermek, bárok és cégek szerepelnek. A kialakult vevőkörrel az igényeket is fel tudták mérni, a kocka jég és zúzott jég is szerepel a kínálatukban, tehát ha jég vásárlás is szerepel a céljaink között, érdemes velük felvenni a kapcsolatot.

Hoshizaki jég

A Hoshizaki gépet is használják a jégkészítés során, hiszen ennek a jégkészítő gépnek számtalan előnye van. Egyrészt tökéletes jégkockákat gyárt, másrészt a jégkockák minősége is kiemelkedő, hiszen nagy tisztaságról árulkodnak. Ez megmutatkozik a jégkocka küllemében is, hiszen egy áttetsző jégváltozatról van szó. Az Artificer jég nem vizesíti úgy fel az italt, mint a hagyományos jégkockák.

Artificer jég

Az Artificer -t Galambos Máté és Galambos Ádám alapította. A jéggyártó műhely Budapesten található. Céljuk az volt, hogy ne csak Budapest belvárosát és bulinegyedét, hanem a külső területein lévő vendéglátóhelyeket is könnyedén el tudják érni, hiszen nem csak gyártják a kézműves jeget, hanem a csomagolásban és kiszállításban is aktívan részt vesznek.

Kapcsolódó cikkek

Ha nem akarsz lemondani a gyorséttermi ételekről, egyél egészséges hamburgert

Ha nem akarsz lemondani a gyorséttermi ételekről, egyél egészséges hamburgert

Ha szereted a hamburgert és nem akarsz arról lemondani, készíts egészséges burgereket.

Kiss Mona - Az ünnepek mentes ételei könyv - gluténmentes receptek, tejmentes receptek, tojásmentes receptek, cukormentes receptek, élesztőmentes receptek, lisztkeverésmentes vegán receptek

Kiss Mona - Az ünnepek „mentes” ételei

Kiss Mona, a nem hétköznapi gasztroblogger „mentes” sorozatának második könyvében arra vállalkozik, hogy legfontosabb ünnepeink kedvelt és klasszikus ételeit, desszertjeit ne a hagyományos módokon készítse el.

Izgalmas koktélok

Izgalmas koktélok

Hoztunk néhány koktélötletet.