A koktélkeverés legfőbb szabályai

Sokan kacérkodnak a gondolattal, hogy otthon kísérletezzenek koktélokkal. Házibulik, grillpartik erre tökéletes lehetőséget adnak. Persze nem mindig elég egy online talált receptet megvalósítani. Illik ismerni a legfőbb szabályokat. Az alábbiakban ezeket mutatjuk be.
A koktélkeverés legfőbb szabályai

Óvatosan a szénsavval!

Számos recept tartalmaz szénsavas italt. Ezt csak a feltöltésnél célszerű hozzáadni a nedűhöz, s lazán elkeverni szívószállal vagy keverőpálcával. Tehát keverőeszközben ne mixeljük.

A jég használata

Amennyiben a recept az italt jéggel ajánlja felszolgálni, mindig friss jégre szűrjük rá a finom nedűt. Tehát a keveréshez használt jeget dobjuk ki, s helyette újat alkalmazzunk. A szabály oka, hogy a korábbi jég már nem hűti hatékonyan az italt, viszonyt gyorsan vizezi azt.

Poharak bűvöletében

Minden italnál figyelnünk kell arra, milyen típusú pohárban illik felszolgálni. Az élményhez ez is hozzátartozik. Tehát ha otthon próbálkozunk mixerkedéssel, a mixer eszközök, koktélkeverő poharak ára mellett többféle koktél kehely költségével is számolnunk kell.

Díszítési alapelvek

Az ital dekorációjának mindig harmóniában kell lennie a koktéllal, annak színével, s magával a pohárral. A felszúrásra szolgáló eszközön kívül minden más díszletnek fogyaszthatónak kell lennie. Zöldség, gyümölcs, s még ehető virág is szóba jöhet. További szabály, hogy ezeknek mind érettnek és hibátlannak kell lenniük.

Elegáns, magabiztos mozdulatok

Ennél a szakmánál a készítés során is kirakatban – mondhatni színpadon – van a mixer. Alapelv, hogy a készítést s szervírozást a vendég szeme láttára végezzük. Egyrészt azért, mert ez maga egy előadás. Másrészt pedig így biztosan az kerül az italba, amire a vendég számít. A művelet során a következőkre figyeljünk:

· Nyugodt, magabiztos mozdulatokat végezzünk!

· Ne kapkodjunk!

· Igyekezzünk eleganciát csempészni mozdulatainkba!

· Tűnjünk rutinosnak!

· Kommunikáljunk a vendéggel!

· Tartsuk a szemkontaktust!

Nyilvánvalóan sok gyakorlás árán sajátíthatjuk el ezeket. Ha azonban igazán művészi munkát szeretnénk végezni, megéri a belefektetett munka.

Összefoglalva: Bárki kísérletezhet finom koktélokat készíteni az otthonában. Csak néhány minőségi eszközre, egy jó receptre, s a fenti szabályok betartására van szükség. Azután kezdődhet az alkotás.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan kell kést élezni

Hogyan kell kést élezni

Minden konyha nélkülözhetetlen eszköze a kés, amelynek élessége elengedhetetlen a hatékony munkavégzéshez.

Omlett, frittata, rántotta – de mi a különbség?

Omlett, frittata, rántotta – de mi a különbség?

Reggelizz úgy, mint egy király, tartja a mondás.

Kiss Mona - Az ünnepek mentes ételei könyv - gluténmentes receptek, tejmentes receptek, tojásmentes receptek, cukormentes receptek, élesztőmentes receptek, lisztkeverésmentes vegán receptek

Kiss Mona - Az ünnepek „mentes” ételei

Kiss Mona, a nem hétköznapi gasztroblogger „mentes” sorozatának második könyvében arra vállalkozik, hogy legfontosabb ünnepeink kedvelt és klasszikus ételeit, desszertjeit ne a hagyományos módokon készítse el.