Sárospatakig kell utazni az ország egyik legjobb pizzájáért

Magyarországon ma már szinte bárhol hozzájuthatunk valamiféle pizzához, a kérdés már csak az marad: na de milyenhez?
Sárospatak legjobb étterme


Az országban az utóbbi években zajló gasztroforradalom alapján egy pillanatig sem meglepő, hogy nem csak Budapesten van lehetősége az embereknek igazán különleges és jó ételeket kipróbálnia, hanem bárhol, ahol hisznek a minőségi ételek elkészítésében.

Mindennek ellenére sem Sárospatak neve lenne az első alapvetően, ha csak úgy hasraütésszerűen jó pizzát szeretnénk ajánlani, de itt megbotlik a gondolatvezetésünk.

Nem azért utaztunk az ország észak-keleti sarkába, hogy pizzáról írjunk, témát bőven tud szolgáltatni a Sárospataki vár, a Nagykönyvtár, a tengerszem, vagy a sátoraljaújhelyi kalandpark, illetve a földből a feltárások nyomán lassan kiemelkedő, a korai századokban megsemmisült sátoraljaújhelyi vár. Nem beszélve a zempléni túraútvonalakról és a tokaji borokról…

Ami miatt azonban mégiscsak említést kell tennünk a zempléni gasztronómiáról, az nem valami helyi hagyományos fogás, hanem egy kis étterem a maga sajátosan egyszerű és kedves hangulatával, szinte tökéletes, a legjobb nápolyi hagyományokat követő pizzáival.


Fotó: Pizza del Fiore Facebook oldala

A Pizza del Fiore egy kellemes hangulatú étterem, ahol családias környezetben, fedett terasszal bővített családi házban várják a vendégeket. Ebben eddig semmi különleges nincsen, és az előzékeny és kedves kiszolgálás mellett nem is lesz egészen addig, amíg meg nem érkezik a rendelt étel, mert akkor! Akkor viszont találkozhatunk azzal, amitől olyan különlegessé válik ez az első ránézésre átlagos étterem.

Az étlap nem a magyar szokásoknak megfelelő elnevezésekkel és alapanyagokkal hívja fel magára a figyelmet. Nincs sem húsimádó, sem piedone, sem don corlenone és don bármi. Nincs trappista és nincs formában sütött lepényszerű nehéz és emészthetetlen tészta.

Van viszont légiesen könnyű, roppanós szélű, középen pont megfelelően vékony tészta, amit szinte mindegy, hogy milyen feltétekkel kérünk, mert önmagában is tökéletes. Érdeklődésünkre az éppen szolgálatban lévő tulajdonos elmondta, amit hallani szeretünk, ha pizzáról van szó: legalább 24 órán át kelesztik 310-330 g-os gombócokat. Ez azt jelenti, hogy minden nap jelentős mennyiségű lisztet dagasztunk össze vízzel és élesztővel azért, hogy a kelesztési folyamat végén másnap vagy harmadnap kiváló minőségű tésztát tehessünk a kemencébe. – teszi hozzá. A liszt a víz és az élesztő pontos arányait nem kérdeztük meg, valószínűleg úgysem árulta volna el, de azt megtudtuk, hogy egy pizza elkészítése nagyjából 5-6 percet vesz igénybe minden munkafázist figyelembe véve. Kézzel nyújtják, 400-450 fokos kemencében sütik.

A házat beburkolja a már az utcán is érezhető sülő tészta illata. Amikor megkapjuk a névadó delFiore (fügelekváral elkevert, csilivel felhúzott tejföl, füstölt sonka, brie sajt és almakarika), a Zempléni (fokhagymás tejföl, lilahagyma, főtt füstölt tarja, juhtúró), és a Sátoraljaújhelyi (paradicsom szósz, csili cseppek, vargánya por, márvány sajt, friss csiperkegomba, olajbogyó) pizzát, szólni sem nagyon tudunk: a látvány és az illat fogságába esve eszünk. Még az a kollégánk is kér egy szeletet (majd elvisz haza egy egészet), aki többször is elmondta, hogy mennyire nem szereti a pizzát úgy általában.

Mire elfogyott, teltház lett, így átadtuk helyünket egy Győrből érkezett családnak, akik, mint mi is a Google-értékelés alapján találtak a Pizza del Fiore étterembe, de a héten már harmadszor ebédelnek itt. Ők most paradicsomlevest (fonott pizzakenyérrel) és Carbonara spagettit rendelnek…

A Pizza Del Fiore éttermet itt találjuk: Sárospatak, Bercsényi u. 1.
Telefon: 06205773656. www.facebook.com/pizzadelfiore

Kapcsolódó cikkek

Hogyan kell kést élezni

Hogyan kell kést élezni

Minden konyha nélkülözhetetlen eszköze a kés, amelynek élessége elengedhetetlen a hatékony munkavégzéshez.

Ha vendégeket hívunk, készítsünk meleg színű tortát, mint amilyen a vörös bársonytorta

Ha vendégeket hívunk, készítsünk meleg színű tortát, mint amilyen a vörös bársonytorta

Az emberek a meleg színeket preferálják és ilyen színű ételeket is választanak elsősorban.

Szívárványszínű ételek

A szivárványszínű ételek nem csak szépek, egészségesek is

Az egészséges táplálkozás alapja, hogy a szivárvány minden színében fogyasztunk zöldségeket és gyümölcsöket.